Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(608)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 608 prohlížení]

[5 577 prohlížení]

[3 278 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 237 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Výhradně filmové postavy v „Hobitovi“
Autor: Jarek
Vyšlo: 15.04.2011
Komentářů: 10
Přečteno: 7455x
Popisek: 12. dubna 2011; autor: Ainu Laire, TORN

 

V nedávném rozhovoru pro LA Times potvrdila Saiorse Ronanová, která má hrát postavu „Itaril“ ve filmech Hobit, že jde stále pouze o nepodloženou informaci, s touto zajímavou poznámkou:

„Pete přidává do filmové adaptace spoustu postav,“ uvedla. „Snad budou mít roli taky pro mě.“

O pár dní později sdělila v rozhovoru pro Total Film, že ji chtějí v Hobitovi, ale zatím se ještě neví, koho bude hrát.

Víme už, že PJ přivádí řadu postav z Pána prstenů do filmů Hobit, spolu s těmi, které byly pouze krátce zmíněné v knize a vůbec se o nich nezmiňovala trilogie Pán prstenů (například Radagast a Drogo). Kolik postav ale vymyslel výhradně pro tyto filmy? Je tahle zmiňovaná Itaril pouze výjimkou, nebo se jich objeví víc?

Jaké role by mohly hrát postavy vytvořené pro tyto filmy? (Následují spoilery ke knize Hobit!)

Na rozdíl od vznešených rodů, s nimiž jsme se setkali v Pánovi prstenů, mají ty v Hobitovi jen pár známých členů. Zatímco Thorinův rodokmen Tolkien jasně popsal, o rodech krále elfů Thranduila a Barda, potomka posledního krále z Dolu se toho ví jen málo. Zde je potenciál pro výhradně filmové postavy, které budou spřízněné s jedním z těchto králů.

Tolkien nám toho o Bardovi nebo jeho rodině sděluje jen málo; víme, že má syna, který se později stane jeho dědicem, ale nevíme, co byla zač jeho manželka. Když uvážíme Bardovu úlohu při Šmakově smrti, filmy s velkou pravděpodobností dají této postavě větší hloubku a uvedou ji na scénu dřív než kniha. V rámci větší charakterizace postavy by mu PJ mohl dát rodinu a vytvořit celý vedlejší příběh týkající se Barda, jeho ženy a případně jeho syna.

Král elfů je také kupodivu v podstatě bez rodiny. Tolkien se zmiňuje o Thranduilově otci, Oropherovi, který zemřel ve Válce Posledního spojenectví, a synovi, Legolasovi. A opět se nezmiňuje o manželce a nikde není zmínka o tom, jestli Thranduil nebo Legolas měli sourozence.

Když Thranduil zajme trpaslíky, je jasně zápornou postavou; představuje překážku na jejich cestě k Osamělé hoře. Pokud by měl ženu nebo dceru, měli by diváci možnost vidět ho v jiném světle. Manželka nebo dcera by také mohla sehrát roli při útěku Bilba a trpaslíků, a nejméně jeden z elfů z Temného hvozdu by tak měl příležitost stát se spojencem hlavních hrdinů příběhu. Pokud jsou zprávy o Itaril pravdivé, možná sehraje Ronanová právě tuto úlohu.

„Ale počkat!“ říkáte si. „Já nechci, aby nějaké postavy vytvořené PJ na sebe strhávaly pozornost v Bilbově příběhu!“ S tím souhlasím. Existence výhradně filmových postav neznamená, že by měly Bilba zastínit. Podívejme se koneckonců na některé z výhradně filmových postav v Pánovi prstenů.

„Ach, Bilbo! Celý život jen běhám, žiju jako bojovnice s ledovým srdcem. Možná… třeba jsem jen utíkala před lás…“

„Ne.“

Ve Dvou věžích se ve scénáři objevili členové rolnické rodiny z Rohanu. Matka, ve filmech nejmenovaná, ale v titulcích pojmenovaná Morwen, posílá své děti Eothaina a Fredu, aby zburcovaly Edoras. V Helmově žlebu se rodina znovu setkává. PJ účinně přiblížil situaci v Rohanu tím, že se zaměřil na normální rodinu. Kolik času na plátně si to vyžádalo? Pouze několik minut.

Věřím, že totéž je možné udělat v Hobitovi. V případě, že se to provede správně, doplnění Thranduilovy nebo Bardovy rodiny může těmto postavám dodat jiný rozměr, který je více spojí s filmovými diváky. A přitom na to není třeba ani vynakládat tuny času; s dobrým scénářem a dobrým hereckým ztvárněním lze takového účinku dosáhnout za pouhých několik minut. Pokud bude postava Itaril hrát právě takovouto vedlejší úlohu, nebude to podle mě pro filmy vůbec špatné.

Jistě, mohlo by to taky skončit tím, že se tahle mladá elfí válečnice přehnaně dramaticky zamiluje do Bilba. Jenže v tomhle směru jsem optimistou a pochybuji, že by Bilbo Pytlík takový nesmysl toleroval.

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
15.04.2011 8:48:53 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Heleďte se, ti co znají knihy do nejmenších detailů nebo ti, co viděli Jacsonovy filmy vícekrát a co o ději a historii Středozemě přemýšlí a hlavně VĚŘÍ režisérovi (největšímu z fandů), si nemusí rozhodně dělat hlavu ohledně přidaných postav. Kdo viděl bonusy anebo alespoň četl rozhovory, ví jak geniální je v tomto směru (změny ve scénáři vůči originálu) scénáristický štáb. Nesahá k trpanému vysvětlování posloupnosti děje, ale přidá "nosiče" příběhu, tedy postavu jejíž existenci nelze popřít. Moc se na to těším a rozhodně se neobávám
15.04.2011 10:22:09 - Jarek - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Máš pravdu, Saši, práce PJ a kol. s těmihle charakterizačními detaily je opravdu úžasná. A ten svět je potřeba prostě zalidnit, je velký a Tolkien se soustředil jen na ty hlavní postavy. Vezměme si třeba toho bezejmenného sedláka, co bydlí na kraji Hobitína s manželkou a pořád se mračí... toho, co se objevil hned na začátku Společenstva a pak v Návratu krále. Ten posloužil k charakterizaci Gandalfa - jako cizince, na kterého je třeba dávat pozor, ale současně je vlastně neškodný, protože tahá věci z klobouku - aniž by to bylo potřeba nějak dál rozvádět - tím, jak se mračil, když ho uviděl, a pak, jak najednou roztál, když udělal Gandalf kouzlo pro děti... a vzápětí při pohledu na manželku "realistku" zase nahodil kožený ksicht. Já PJ věřím od momentu, kdy udělal ten geniální tah a změnil Frodovi věk, jasně proto, aby ho přiblížil co nejširšímu spektru diváků, hlavně mladým... protože s padesátiletým chlapem by se těžko do větší míry ztotožňovali. A navíc pak nemusel řešit věk těch dalších hobitů ze Společenstva. Taky se těším a doufám, že už v natáčení teď nenastanou žádné komplikace a všichni se na Vánoce 2012 a 2013 dočkáme nových příběhů.
15.04.2011 13:28:44 - BranoZ - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Saša, Jarek - vyjadrili ste to úplne presne. Sám by som to lepšie nepovedal.
15.04.2011 18:51:27 - Vardinë - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Máte pravdu, dalších postav netřeba se obávat já se ně docela těším :-)
Apropo - už jste viděli to skvělé video od PJ? Je ke shlédnutí na Peterově facebooku -
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150223
186041807&oid=141884481557&comments - stojí to za to :D
17.04.2011 20:15:30 - Saša - to Vardine [ODPOVĚDĚT]
- viděli, sama jsem ho na Facebook dala. Připoj se, je nás tam hobitích fandů přes 113, zatím
19.04.2011 13:27:16 - Vardinë - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Přidám :-)
19.04.2011 14:42:37 - Ramesse III. - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Já to video doposud neviděl a facebook ostentativně ignoruju, takže moc děkuju, že sem bylo přidáno alespoň do diskuze :)
20.04.2011 12:06:12 - Saša - Re: Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
taky jsem pár roků odolávala, ale je to všechno jen humbuk, věř nám. Pro okamžité informace je to jedinečný vynález. Soukromí si člověk mnohem méně uhlídá např. při smlouvě s telefonním operátorem :-)
20.04.2011 16:25:02 - Lucka - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
to video je super! Už se nemůžu dočkat na hobita. A doufám že se tyhle stránky rozjedou tak, jako když byl v kurzu LOTR :)
21.04.2011 20:36:21 - Saša - to Lucka [ODPOVĚDĚT]
také v to doufáme, a rozhodně víc než kolik lidí si čte příspěvky tady, je příznivců na Facebooku., tam je každý den aspoň něco, fotky apod.
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Elijah Wood pro web Comingsoon

...v rozhovoru o svém návratu do Středozemě řekl překlad: Saša
Následující článek
Robert Kazinski (Fili) opouští NZ a natáčení Hobit

Z Facebooku Petera Jaksona čerpala a přeložila: Saša
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<