Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(606)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 583 prohlížení]

[5 559 prohlížení]

[3 261 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 148 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Neočekávaná cesta: Quint na natáčení Hobita
Autor: Jarek
Vyšlo: 18.11.2011
Komentářů: 2
Přečteno: 6162x
Popisek: Vydáno: 14. listopadu, 2011

Část 3 – Začátky a konce

POZOR SPOILERY!!

Vítejte u třetího a posledního z článků o Hobitovi, který se věnuje matamatské (hobitínské) části velkého natáčení v exteriérech, při němž se štáb Hobita pohybuje po celém Novém Zélandu.

Hlavní štáb strávil v Matamatě 5 dnů, zatímco druhý štáb pořizoval letecké a detailní záběry, když se cirkus přesunul do nové lokality.


Dno pytle

Abychom dostáli opravdové filmové magii, zakončili jsme předposlední den velkou scénou, kdy Martin Freeman jako Bilbo Pytlík upaluje z Hobitína ve snaze dostihnout trpaslíky, a poslední den jsme začali návratem pana Pytlíka do Kraje, když se jeho skvostné dobrodružství chýlí ke konci.

Začátek a konec během čtyřiadvaceti hodin.

Trochu jsem se možná unáhlil, když jsem umístil na tenhle článek varování před spoilery, a třebaže se opravdu v tuhle chvíli zmiňuju o konci druhého filmu, nepovažuju to za nějak závažný spoiler. Zaprvé, je to tak v knize, za druhé, pokud jste viděli Pána prstenů, víte, že se Bilbo dostal zpátky do Kraje. Dávám si pozor, abych nechal nějaká překvapení pro film, takže v článcích nebudu spoilery rozhodně plýtvat, jenže tenhle by neměl pro diváky původní série Pána prstenů představovat žádný šok.

Matamata byla šedá, jasně modrá obloha z předchozích dnů byla ta tam. Ale vzhled krajiny to vlastně nijak výrazně neovlivnilo.

Když o tom mluvíme, po první zprávě jsem dostal řadu ohlasů od lidí, kteří Matamatu buď navštívili, nebo mají její návštěvu v plánu. Je to asi ten nejdostupnější a nejprovařenější cíl výletů z celé Jacksonovy Středozemě, a jak se zdá, tak budoucí generace fanoušků Tolkiena a Pána prstenů budou mít z její návštěvy ještě lepší zážitek.

Podařilo se mi odchytit filmového architekta Dana Hennaha, abych si s ním popovídal o obnově Hobitína, což byl dost náročný úkol. Věnovali se mu od ledna 2009, když ještě režii měl na starost Guillermo del Toro a oni si mysleli, že se s natáčením začne v roce 2010.

 

 


Dan Hennah

Ústředním bodem celého Hobitína (a rovněž hlavní příčinou, proč si tuhle lokalitu vlastně před 13 lety vybrali) je ten velký strom, a když se Dan Hennah a jeho tým objevili, aby začali s obnovou Hobitína, zjistili, že strom je ve velmi vážném stavu. Kvůli opravdu silnému období sucha na Novém Zélandu mu padaly větve a umíraly listy. A tak vypracovali speciální záchranný výživový režim, takový, který by stromu nezpůsobil šok, ale pomalu ho dostal zpátky do kondice.

A jak vidíte, zabralo to.


Strom

Pokud jde o pracovní sílu, tak poslední dva roky v Matamatě pracovalo 6 zahradníků, kteří udržovali trávu, pěstovali vegetaci a vedli obnažené kořeny přesně PODLE návrhů scén. Během posledních měsíců před natáčením byla tahle skupina postupně rozšířena až na 20 zahradníků a údržbářů scény, aby z Hobitína udělali… no, prostě Hobitín.

A to nepočítám tým stavbařů, kteří budovali hobití nory, kamenný most a Zeleného draka. A stavěli je tak, aby tyhle stavby vydržely i v budoucnu.

Při posledním natáčení se hobití nory a stavby dělaly podobně jako většina filmových kulis. Byly dočasné, měly fungovat jen po tu dobu, kdy je štáb bude potřebovat k práci. Tentokrát došlo k uzavření smlouvy s majitelem půdy, že se tohle místo stane oficiální a dlouhodobou atrakcí pro fanoušky filmů.

Čtyřiačtyřicet hobitích nor postavili jako trvalé stavby, s opěrnými zdmi, vodotěsnými střechami atd. Kamenný most má ocelovou konstrukci pokrytou skutečným kamenným pláštěm. A Zelený drak je ze všech staveb nejpůsobivější, protože ho postavili s funkčním krbem, instalací, vodovodními trubkami a veškerým příslušenstvím.

Podle Hennaha bylo v plánech, že se ze Zeleného draka udělá skutečný fungující hostinec, ale to všechno je v tuhle chvíli už jen a pouze věcí majitelů půdy. Dokážu si v Matamatě živě představit řadu fandovských svatebních obřadů, sliby pod stromem a hostiny u Zeleného draka. Á, ta fandovská láska!

A tak ačkoli se spousta kulis odvezla (to znamená rekvizity jako židle, žebříky a různé další věcičky), hobití nory zůstanou a do všech bude možné bezpečně vstoupit. Dokonce i záclony v oknech nechali.

Pokud se dostanete na Nový Zéland a jste fandové do těchhle filmů (což nejspíš jste, když tyhle články čtete), dopřejte si tu radost a projděte se po tomhle místě.

Hennah označil hobitínské exteriéry za nejdůležitější, které měl na starost ve všech filmech. Tady celý příběh začíná, a pokud svoji práci odvedl tak, jak měl, vtáhne publikum přímo do toho uvěřitelného magického světa. Hobitín jako kulisa vytváří první i poslední dojem ze všech filmů ze Středozemě, je to prostě začátek a konec.

Co říkáte na tenhle předěl? Docela pěkný, ne? Jsem na něj sám na sebe dost pyšný.

Obvykle si během natáčení zalezu k monitoru ve stanu hodně daleko od scény, abych nebyl v rovině očí herců a nemohla mě zachytit kamera. Kdyby k tomu došlo, přivolal bych na sebe hněv Caro Cunningham, dlouholeté Peterovy spolupracovnice na postu produkční a pomocné režie. To ona má na starost rozdělování úkolů na scéně a mezi štábem je to nejspíš ta nejvíce milovaná a současně nenáviděná osoba. Dokáže udržet tuhle obrovskou produkci v chodu a zvládne to nějakým zázrakem dělat s přísností, ale takovou mateřskou. Velmi rychle se dostanete do situace, kdy jste nervóznější z toho, že ji zklamete, než z toho, že se na vás naštve, protože se motáte, kde nemáte. Snad se mi podaří ji představit v některém z příštích článků a trochu podrobněji se podívat na její úlohu při natáčení. Je totiž jedním z těch nejdůležitějších čepů v tom obřím kole, které se točí kolem těchhle skvělých filmů o Středozemi.

Ale abych se vrátil k původní myšlence. Obvykle si zalezu během natáčení někam do kouta. Obvykle se chodím dívat na generálky, chystání nových scén a (má oblíbená činnost) motám se kolem během oběda, když si lidé ze štábu dávají dlabanec, ale když padne klapka, beru do zaječích, jak jen nejrychleji to jde. To ovšem neplatilo v případě scény, kdy Bilbo, co mu síly stačí, utíká za trpaslíky.

Celá ta série záběrů probíhala takhle:


Hobitín - širší pohled

Utábořil jsem se s Leithem McPhersonem, jedním z dialektových trenérů, vedle zvukařů na jedné hobití noře s výhledem na kraj. Byli jsme níž než Dno pytle a tím pádem v téhle scéně běží Bilbo přímo proti mně a v pravičce mu visí smlouva s trpaslíky.

Mine Worryworta, toho hobita, se kterým si povídal během mého velkého okamžiku v roli prodavače ryb, a ten se ho ptá, kam se tak žene.

Bilbo má v hlase vzrušení, když volá, že vyráží za dobrodružstvím, což je drobná změna oproti Bilbovi v knížce, který je víc naštvaný, že ho vytáhli z jeho hobití nory. Tenhle Bilbo ale ve filmu také zůstal, zvlášť v první scéně, kdy mu Gandalf navrhne, aby se přidal k výpravě.

Ale Jackson, Fran Walsh a Philippa Boyens provedli tuhle malou změnu oproti knížce a udělali v duchu celého Tolkienova románu z Bilba velké dítě toužící po dobrodružství, protože mu přece jen v žilách koluje něco z krve Bučivoje Brala, a tak nechali hluboko v nitru jinak spokojeného hobita klíčit semínko mladého dobrodruha.

Na základě toho, co jsem viděl, si myslím, že to tuhle postavu ozvláštní a přiblíží ji to k podobě, jakou ji dal Ian Holm ve Společenství.


Martin & Pete

Návrat do Hobitína je samozřejmě trochu melancholičtější. Výprava skončila, přátelé zemřeli a Bilbo je vyčerpaný a to ani nemluvím o posttraumatickém šoku. A když se konečně dostane domů, najde všechny svoje krámy na trávníku! Opravdu pěkné uvítání, že?

Protože byl pryč 13 měsíců a považovali ho za mrtvého, právě probíhá dražba jeho majetku, která nejvíce těší Pytlíky ze Sáčkova.

Mluvil jsem krátce o téhle části s Martinem a on se zmínil, že ji chce hrát trochu tvrději, než to asi Peter čeká. Netěší ho, že lidé odcházejí s jeho majetkem a po drsném putování už to není ten usedlý hobit, jako když odcházel. Takhle si to Freeman představoval, a z toho, co jsem viděl při natáčení, Jackson souhlasí, že když zakročí, bude to důrazněji, než bychom čekali.

Ne, neječí a nemlátí kolem sebe hlava nehlava, ale je zřetelně silnější a sebevědomější než dřív.

Z Hobitína se stalo během natáčení oblíbené místo návštěv. Stavili se tam za mnou přátelé z Aint It Cool z Austinu, kteří měli namířeno na Armageddon Con do Aucklandu. Jindy se zase přes uzávěru dostalo pár rodin s dětmi a měli jste vidět ty vykulené oči, když pozorovali dění v Hobitíně.

Až do zpráv se dostalo, že přijel taky novozélandský premiér John Key. Uspořádali tiskovou konferenci, kde Jackson a Key oznámili, že ve Wellingtonu se příští rok v listopadu odehraje světová premiéra Hobita. S ministerským předsedou jsem se sice osobně nesetkal, ale byl jsem u toho, když dorazil se svým doprovodem hochů od tajné služby. A to je asi tak nejblíž, co jsem se dostal k hybatelům světové politiky.

Všechny dobré věci musí skončit a platilo to také o mém pobytu v Matamatě. Ale stejně jako v případě Bilba také moje dobrodružství teprve začínalo.

Při obědě vedoucí výroby Bridgette Yorke a pilní členové skupiny hledající lokality rozdali všem členům štábu balíčky s mapami, klíči a informacemi o další lokalitě. Musím říct, že to je docela vzrušující okamžik. Připadal jsem si trochu jako v nějaké reality show, protože jsem sice trochu tušil, kam pojedeme dál, ale nevěděl jsem nic konkrétního, dokud jsem nedostal balíček s adresou a klíčem.

Kam tedy pojedeme? Tady je nápověda:


Les - nápověda

A teď k vybranému členu štábu pro tenhle článek. Nemohl jsem odjet z Hobitína, abych si neposvítil na Heather McMullan. Pokud jste četli moji poslední zprávu, tak si možná vzpomínáte, že to ona mi vyrobila a nasazovala mé hobití nohy. Heather je paní všeho dění kolem chlupatých nohou a osobně má na starost Bilba, tedy Martina Freemana.


Heather

Tohle je Heather s nasazenýma hobitíma ušima (odrůdy Frodo. Vím, že vypadají elfsky, ale Frodo má přece velmi malé uši).

Heather pochází ze severní Anglie a studovala v Madame Tussauds (!?!) v Londýně, než si odskočila na jižní polokouli, aby se stala strážkyní nohou v Hobitovi. Ještě v Londýně pracovala jako parukářka pro jevištní inscenace a pak ji najali na poslední film o Harrym Potterovi, kde vyráběla obočí pro skřety u Gringottových.

Když si na Heather vzpomenu, tak ji vždycky vidím, jak sedí s párem těch měkkých chodidel v klíně, s jehlou v jedné ruce a s chumáčem vlasů ve druhé. Každý den tráví hodiny tím, že všívá chlupy do jednoho hobitího chodidla po druhém. Pár rychlých bodnutí a proces aplikace pravých lidských vlasů do silikonové kůže začíná.

Když je skutečně v časovém presu, tak podle svých slov dokáže vyrobit pár plně ochlupených hobitích nohou (prsty, lýtka atd.) asi za 90 minut.

A když Heather zrovna nevyrábí chlupy, sleduje pozorně chodidla Martina Freemana a neustále dává pozor na všechny škrábance a trhliny. Když schází prst (a nedá se zrovna zamaskovat bahnem nebo prachem), má vždy po ruce náhradní extra pár.

Tak to je Heather. A to je všechno z Matamaty. Bylo to krásné, Hobitíne. Bude se mi stýskat… ale dobrodružství pokračuje. Těšte se na zprávu z další lokality, kde budou čarodějové, trpaslíci a koně!

-Eric Vespe
”Quint”

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
18.11.2011 10:17:23 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
ježíííši nádhera!!!Nepodívám se tam nikdy, ale i jen ta představa. že se do Dna pytle dá vstoupit a poodrhnout záclonku a podívat se zda nepřichází Bilbo nebo Frodo mi doslova vhání slzy do očí. Tyhle příběhy ve filmovém zpracování těchto lidí, to je něco tak neskutečně milého a vroucího...jsem z nich stále víc nadšená!
A Jarku, tobě stejně vřelý díky za tvou práci :-)
29.11.2011 16:52:48 - Shakers - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Už vyšiel aj 4 a 5 článok, tak snáď sa ho dočkáme aj v cz. Zatial dík, za preklad.
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Neočekávaná cesta: Quint na natáčení Hobita!

Část 2 - Říkají mi pan Buclík Vydáno: 5. listopadu 2011
Následující článek
V zemi hobitů

Zdroj: http://www.hellomagazine.com Přeložila: Elí
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 1 sekund <<