Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(608)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 607 prohlížení]

[5 575 prohlížení]

[3 278 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 228 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Hobití novinky V
Autor: Ramesse
Vyšlo: 15.06.2012
Komentářů: 0
Přečteno: 8170x
Popisek: Dnes o Sarumanovi, o velkém skřetu Bolgovi a jeho otci Azogovi, o draku Šmakovi a tajemném nekromancerovi a mnohém dalším! Z portálu Theonering.net sepsal Ramesse.

Začněme naše dnešní „Hobití novinky“ dobrou zprávou. 27. května 1922 se v Anglii narodil sir Christopher Lee, který tudíž nedávno oslavil své 90. narozeniny – dodatečně se tedy i my připojujeme ke gratulaci. Fanoušci kinematografie mohli doposud zkušeného herce vidět ve 275 filmech (mimo jiné i ve dvou dílech slavného sci-fi Hvězdné války), nejvíce se ovšem proslavil rolí Sarumana Bílého v trilogii Pán prstenů. Příznivci díla J.R.R. Tolkiena a Christophera Leeho se samozřejmě mohou těšit na letošní prosinec, kdy 90letého jubilanta uvidí v připravované adaptaci Hobita.

Pro zájemce pak nabízíme ke shlédnutí velmi zajímavý rozhovor, který Saruman Bílý vedl v pořadu „Na plovárně“ s Markem Ebenem (odkaz).

 


Saruman

 

Ale zpátky k Hobitovi. Ne každému se totiž dostane toho požehnání dožít se tak vysokého věku v tak dobré zdravotní kondici, jako Christopherovi Leemu. Filmový štáb musel z toho důvodu jen před pár dny opustit James Nesbitt, ztvárňující trpaslíka Bofura. Zkušený herec, kterého můžeme na filmových plátnech pozorovat již od roku 1991, zamířil do rodného Severního Irska, aby se mohl rozloučit s maminkou May, která zesnula vinou alzheimerovy choroby v nedožitých 79 letech.

Jamesovi i celé jeho rodině touto cestou vyjadřujeme nejhlubší soustrast.

 

Pakliže jsme dnešní „Hobití novinky“ zahájili zprávičkami, točícími se spíše než okolo filmu samotného okolo jednotlivých osobností, s natáčením spojených, budeme zatím v nastaveném kurzu pokračovat a zastavíme se na chvíli u režiséra Petera Jacksona, herce Breta McKenzieho a ředitele společnosti Weta Digital (starající se v Hobitovi, jak název napovídá, o digitální efekty), pana Joa Letteriho.

Světová veřejnost – a ta domácí bezpochyby nebyla výjimkou – zaznamenala nedávno významný historický okamžik na trůnu Velké Británie, neboť Alžběta II. pompézně oslavila úctyhodné výročí 60 let svého panování. Královna při té příležitosti udělovala ocenění a vyznamenání a protože 86letá panovnice alespoň formálně ochraňuje svým žezlem též Nový Zéland, dostáváme se ke třem výše zmiňovaným pánům.

Peter Jackson byl za své zásluhy vyznamenán Řádem Nového Zélandu, tedy nejvyšším možným oceněním své rodné země.

Je to pro mě velká čest, dostat se do společnosti všech významných držitelů Řádu Nového Zélandu, ale rád bych toto cenění přijal nejen sám za sebe, ale jménem vše lidí, kteří v naší zemi pracují ve filmovém průmyslu,“ řekl Peter Jackson při slavnostním předání. „Vynalézavost, tvořivost a duch našich umělců i herců jsou mi vždy velkou inspirací. Chci také poděkovat všem lidem, kteří podporují tohoto bláznivého kluka za kamerou, protože pro mě je natáčení stále především koníček, nikoliv skutečné zaměstnání. Cítím se opravdu poctěn.

Bret McKenzie a Joe Letteri se pak těší z Novozélandského řádu za zásluhy, udělovaného lidem, kteří se „zasloužili o rozvoj své vlasti či Koruny, dosáhli význačného postavení nebo vynikli výjimečným nadáním, schopnostmi či jakýmikoliv jinými zásluhami.“ Pro zajímavost doplňme, že se Novozélandský řád za zásluhy podobá britskému Řádu za zásluhy, který se začal v zemích Commonwealthu udělovat od roku 1902 za vlády Eduarda VII., syna královny Viktorie.

 

Podívejme se nyní konečně na samotné natáčení. Podle zatím oficiální produkcí nepotvrzených informací by se měl k filmovému štábu připojit John Rawls, který – údajně – ztvární roli Azoga. 190cm vysoký herec se díky svým fyzickým proporcím pro postavu skřeta, který vládl v Mórii a zavraždil Thora, dědečka Thorina Pavézy, bezpochyby hodí. Dodatky v Návratu krále popisují Azoga jako silného, ukrutného a záludného. Protože nechci příliš spoilerovat, nebudu se zde o osudech velkého skřeta více rozepisovat. Azogova přítomnost ve filmu nicméně naznačuje, že se v Hobitovi můžeme dočkat retrospektivního pohledu k velké bitvě mezi skřety a trpaslíky před východními branami Mórie (2799 Třetího věku), kde své přízvisko „Pavéza“ získal jeden z hlavních hrdinů Bilbova příběhu, Thorin.

 


Skřeti

 

Mluvíme-li o Azogovi, nabízí se seznámit Vás s nejzajímavějšími částmi rozhovoru s Conanem Stevensonem. Souvislost? Obrovitého Stevensona v Hobitovi uvidíme coby Bolga, tedy Azogova syna. „Jak jsem se dostal k roli Bolga? Propásl jsem hlavní část konkurzů, protože jsem se o hledání herců do Hobita dozvěděl s několikaměsíčním zpožděním. Vlastně jsem se do filmu procpal na poslední chvíli, těsně poté, co jsem se vyléčil z úplavice. V panice jsem volal agentovi, aby mě na konkurz rychle přihlásil. Byla to tedy kombinace štěstí, vytrvalosti a 25leté praxe v bojových uměních. To odpoledne, kdy Peter Jackson zveřejnil seznam vybraných herců na svém facebooku, účastnil jsem se zrovna dalšího konkurzu na televizní sérii Spartakus, ve které jsem usiloval o roli germána Sedulluse. A co víc, natáčení seriálu probíhalo přesně mezi prvním a druhým blokem natáčení Hobita... všechno mi prostě vyšlo naprosto ideálně.“ Conan posléze pohovořil i o prostředí Wellingtonu: „Dobu strávenou na Novém Zélandu jsem si užil. Wellington je úžasné místo, všechno máte ve městě po ruce a hlavně počasí dokáže být velmi přívětivé, což se hodí, když jste navlečeni v masivních kostýmech skřetů...“ Stevenson vysvětlil, že pro něj svět Středozemě nebyl vůbec cizí: „Hobita jsem poprvé četl, když mi bylo 12 let. Poté jsem samozřejmě zhltl Pána prstenů, četl jsem i Silmarillion. Navíc jsem si vždycky užíval všechny hry, založené na principu D&D (klasické dračí doupě, pozn. překl).“

 

Své natáčecí povinnosti (stejně jako Stevenson) splnil nedávno i Stephen Fry, starosta Jezerního města, a odcestoval do rodné Británie. Portál Theonering.net okamžitě spekuloval, co lze z takové skutečnosti odvodit. Že by již byly všechny scény z Esgarothu nafilmované? Začali již odborníci na digitální efekty zpracovávat strašlivý útok draka Šmaka? Nebo se Fry na Nový Zéland ještě vrátí po premiéře prvního dílu? Spousta otázek, ke kterým si však můžeme odpovědi zatím pouze domýšlet.

 


Osamělá hora


Velkým oblíbencem „geeků“ celého světa se musí stát v nejbližší době Benedict Cumberbatch. Herce, populárního především díky sérii o Sherlocku Holmesovi, totiž uvidíme nejen ve dvou rolích v Hobitovi, ale taktéž v nejnovějším připravovaném pokračování sci-fi ságy Star Trek (nabízím menší spojení se světem Středozemě; Leonard Nimoy, tedy nikdo menší než slavný Spock, v „hluboké minulosti“ nazpíval písničku o Bilbu Pytlíkovi). Neodbíhejme však od tématu, Benedict totiž pohovořil o své práci ve Wellingtonu: „Byl jsem v úplné izolaci jen s Peterem Jacksonem a perfektním týmem odborníků a pomocí cool technologií jsem namlouval hlas draka a další postavy, tajemného nekromancera, jehož jméno zatím zůstává skryto. Byla to neskutečná zábava. Nahráváním hlasu jsem strávil téměř tolik času jako napodobováním pohybů, bylo to jako vstoupit do nějaké hry... Hobit bude úžasný film.

 

A nakonec útržky z rozhovoru Luka Evanse (který se chopil role lučištníka Barda, hrdiny Jezerního města) pro collider.com: „Bylo to fantastické, měl jsem pocit, jakoby celá moje dosavadní kariéra byla pouze přípravou na tento okamžik. Cítím se opravdu šťastný, že mohu být součástí takového projektu. Sledoval jsem i natáčení svých kolegů a Petera Jacksona při práci. V minulých letech jsem četl spoustu rozhovorů s kluky, kteří vystupovali v Pánovi prstenů, hovořili o svých zkušenostech z Nového Zélandu a o čase, který natáčením strávili... a záviděl jsem jim, v tom zdravém slova smyslu, protože muselo být úžasné být součástí něčeho tak výjimečného. A teď jsem tady a svým způsobem se připojuji ke světu Pána prstenů. Do konce života si budu natáčení Hobita pamatovat jako jedny z nejlepších okamžiků vůbec. Bylo to fantastické, absolutně fantastické! Samozřejmě, máme červen a k premiéře stále chybí mnoho měsíců, ale uvidíte sami.



Peter Jackson v Jezerním městě

 

V pořadí již páté – a věřím, že informačně vyčerpávající – „Hobití novinky“ si dnes dovolím ukončit na tomto místě.
Již teď připravovaný šestý díl se bude věnovat kontroverzi a silně negativním reakcím, které způsobilo promítnutí desetiminutové ukázky z Hobita skupince novinářů na CinemaConu. Těšit se můžete i na odpověď Petera Jacksona nebo názor Luka Evanse...

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
20 nejznámějších citátů z trilogie Pán prstenů

Podle portálu Theonering.net Sepsal Ramesse.
Následující článek
Hobití novinky VI

Dnes o silné kontroverzi, vyvolané promítnutím desetiminutové ukázky z Hobita skupince novinářů na CinemaConu. Upozorňujeme na masivní SPOILERY! Z Theonering.net sepsal Ramesse.
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<